Portfolio signature

Itt a friss inflációs rangsor: még mindig a legnagyobbak közt a magyar infláció

Portfolio
Még mindig Európa felső harmadában helyezkedik el a magyar infláció, miután sokáig csúcstartó volt Európában, a legmagasabb inflációt produkáló országhoz képest viszont már jelentős a lemaradásunk – derül ki az Eurostat friss közléséből.

Az eurózónában márciusban 2,4% volt az éves áremelkedés mértéke az Eurostat most közölt második becslése szerint, ami megfelelt az előzetes adatoknak. A maginfláció 2,9%. ebben sincs módosítás az előzetes közléshez képest.

Az infláció gyorsan csökken az eurózónában, az év első három hónapjában a várakozásokat meghaladta a dezinfláció mértéke. Az inflációs céltól (2%) sem jár már messze az árdinamika, és bár az Európai Központi Bank figyelmeztet, hogy az éves inflációban lehet még némi felpattanás, a jegybank azt is közölte, hogy felkészültek a kamatcsökkentésre. A jegybank 2022 nyara és 2023 ősze közötti kamatemelése is kellett ahhoz, hogy az infláció mérséklődjön a 2022-es 10% feletti csúcsról.

A piacok júniusra várják az első kamatcsökkentést, akkor mérséklődhet először 25 bázisponttal a 4%-os irányadó betéti ráta. A további kamatcsökkentések mértéke kérdéses, az amerikai jegybank ugyanis a várakozások szerint később kezdi a kamatcsökkentést, ami megkötheti az EKB kezét is. Ebből a szempontból meghatározóak lesznek a következő hónapok inflációs folyamatai.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés