Eddig megkérdőjelezhetetlen volt Kína túlhatalma a területen, hirtelen nagy kihívót kapott
Gazdaság

Eddig megkérdőjelezhetetlen volt Kína túlhatalma a területen, hirtelen nagy kihívót kapott

Portfolio
Ausztrália és más országok erőfeszítései a ritkaföldfémek piacán való részesedésük növelésére számos kihívással néznek szembe. A jelenlegi várakozások szerint csökkenni fog Kína dominanciája ezen a területen az elkövetkező évtizedben - jelentette a Nikkei Asia.

Ausztrália régóta arra törekszik, hogy növelje részvételét a ritkaföldfémek piacán. A tervet most tovább bővítik, Canberra bejelentette egy újabb jelentős projekt támogatását. Az Arafura bányavállalat 840 millió ausztrál dolláros (550 millió amerikai dollár) kölcsönt kapott egy bánya és feldolgozó létesítmény építésére az Északi Területen. Ez a finanszírozás két évvel követi azt, hogy az Iluka bányászati vállalat 1,25 milliárd ausztrál dollár támogatást kapott egy ritkaföldfém-feldolgozó üzem létrehozására Nyugat-Ausztráliában.

Ausztrália célja, hogy erősítse a közép- és továbbfeldolgozó iparát, és fontos szereplővé váljon a tiszta energiatechnológiákhoz szükséges anyagok globális ellátásában.

Az ausztrál kormány az Egyesült Államokkal is együttműködik, hogy csökkentse a kritikus ásványi anyagok területén uralkodó kínai függőséget. Piaci elemzők szerint Ausztrália előtt álló kihívások között szerepel a versenyképesség kérdése alacsonyabb költségű termelőkkel szemben. A nikkel, lítium és kobalt túlkínálata már most is árnyomást gyakorol a piacon. A Lynas vállalat például 74 százalékos profitcsökkenést jelentett februárban.

Ross Embleton, a Wood Mackenzie elemzője szerint Kína jelenleg a ritkaföldfémek mintegy 60 százalékát adja a globális piacnak, de ez az arány várhatóan 2035-re 50 százalékra csökken. A finomítás terén is mérséklődhet Kína dominanciája az új projekteknek köszönhetően. Ezknek azonban meg kell küzdeniük a legnagyobb akadályokkal, így a magas költségekkel és a finanszírozás nehézségeivel.

Az ausztrál Iluka projekt költségei már most meghaladják az eredetileg tervezett összeget, jelenleg 1,7 és 1,8 milliárd ausztrál dollár között mozognak.

A helyi beszámolók a projekt jelentőségét hangsúlyozzák, viszont félő, hogy nem fognak sem a költség, sem az időkeretbe beleférni. Ezek aggodalmakra adnak okot a befektetők körében, mivel az elmúlt időszakban több kudarc is érte a szektor szereplőit.

Címlapkép forrása: Philip Gostelow/Bloomberg via Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
gen z fest