FONTOS A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?
Egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon, megszólaltak az elemzők
Gazdaság

Egyre súlyosabb a munkanélküliség Magyarországon, megszólaltak az elemzők

Portfolio
A munkanélkülisági ráta évek óta nem látott magasságba emelkedett Magyarországon, amelynek több oka is van. Elemzők arra számítanak, hogy a következő hónapokban még nem érkezik meg a fellélegzés a munkaerőpiacon.

A KSH legfrissebb munkanélküliségre vonatkozó statisztikái szerint tovább folytatódott a negatív momentum a magyar munkaerőpiacon. 2024 februárjában ugyanis a modellbecslés adata ismét romlást mutatott a munkanélküliségi rátában (4,6%). Eközben a hivatalos, háromhavi mozgóátlagos felmérés rátája 4,7 százalékra emelkedett. Legutóbb 2020 közepén állt ilyen magasan az állástalanok aránya. Ami a munkanélküliek számát illeti, mindkét statisztika alapján növekmény mutatható ki és a létszám 230 ezer fő közelébe emelkedett. Ez a 2022 tavaszán látott rekord alacsony létszámhoz viszonyítva 48 százalékos, vagyis 75 ezer fős emelkedés. 2022 tavasza óta tehát két hullámban zajlik a munkaerőpiaci helyzet lassú, fokozatos degradációja - írja elemzésében Virovácz Péter, az ING Bank vezető közgazdásza.

Az egyedüli öröm az ürömben a friss munkaerőpiaci statisztika kapcsán, hogy a februárban látott munkanélküliségi ráta emelkedés az úgynevezett jó okból történt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a gazdaságilag inaktív státuszból a munkaerő töredéke átlépett az aktív munkakereső státuszba. Az aktivitási arány ennek megfelelően 0,1 százalékponttal 67,8 százalékra nőtt a december-februári időszakban, vagyis ismét közelíti az abszolút rekordot, emeli ki Virovácz.

A foglalkoztatotti létszám is emelkedett csekély mértékben, vagyis az inaktivitásból visszatérők kis része képes volt foglalkoztatottként elhelyezni. "A munkaerőpiac feszességének csúcsán ugyanakkor azt láthattuk hasonló helyzetben, tehát az aktivak számának növekedésénél, hogy ők lényegében gond nélkül el tudtak helyezkedni a munkaerőpiacon, vagyis nem álláskereső státuszba tértek vissza, hanem foglalkoztatottiba. A most zajló szerkezeti változás szintén arra utal, hogy a munkaerőpiac feszessége tovább enyhül, a vállalatok munkaerő iránti igénye fokozatosan mérséklődik" - fejtette ki. "Emellett pedig a friss állástalanok aránya továbbra is magasnak tekinthető, vagyis akik napjainkban elveszítik az állásukat, már kisebb valószínűséggel találnak munkát három hónapon belül" - tette hozzá.

Virovácz szerint az előttünk álló hónapokban további lassú erodálódással számolunk a hazai munkaerőpiacon. A vállalatok többsége továbbra is ragaszkodik a munkaerő megtartásához, ám egyértelműen emelkedik azon vállalatok létszáma, amelyek racionalizálásra kényszerülnek és a visszaeső (elsősorban külső) kereslet miatt végül csökkentik a létszámot. Mindez nem hazai, hanem globális jelenség. Úgy tűnik tehát, hogy a gyengülő gazdasági teljesítmények a szokásosnál némileg lassabban gyűrűztek be a reálgazdaságokba, de végül megérkeztek. Az év második fele azonban már hozhat némi stabilizációt, sőt talán egy kezdődő javulást is a magyar munkaerőpiaci adatokban. Erre utalnak a friss bizalmi indexek, amelyek a legtöbb szektorban már javuló tendenciát mutatnak. Ugyanakkor – ahogy láthatjuk – a munkaerőpiac jellemzően jókora csúszással követi a reálgazdasági változásokat. Vagyis az idei év első felére várt javuló gazdasági teljesítmény várhatóan csak az év második felében tükröződhet vissza a vállalatok munkaerőpiaci döntéseiben. Éppen ezért az év közepéig némileg romló foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adattal számolunk, míg az év második fele javulást hozhat. Az év egészében nézve így az állástalanok aránya 4,5 százalék körül alakulhat - zárta elemzését.

Regős Gábor, a Gránit Alapkezelő vezető közgazdásza szerint a foglalkoztatás és a munkanélküliség párhuzamos emelkedése vélhetően egy munkaerőpiaci átrendeződéssel magyarázható: vannak olyan cégek, amelyek az elmúlt évek válságait nem bírják, elbocsátásra kényszerülnek, így nő a munkanélküliség. Ugyanakkor több jelentős beruházás tart vagy fejeződik be, aminek nyomán pedig nő a foglalkoztatás, sőt itt korábbi inaktívak is belépnek a piacra. Ez azt jelenti, hogy a munkaerőpiac egyes területeken, egyes szakmákban talán a korábbiaknál is feszesebb, míg máshol ez a feszesség csökkent.

A következő időszakban fontos feladat lesz a munkanélküliség leszorítása – ez egyben azt is jelenti, hogy van szabad munkaerő a gazdaságban, de a szabad munkaerőnek szüksége lehet képzésre vagy az elhelyezkedésben valamilyen segítségre, írja Regős. A nagyberuházások révén létrejövő munkahelyek segíthetik a munkanélküliség csökkenését, azonban ha a gazdasági növekedés a vártnál lassabban indul be, akkor az a mostani adatokon is látszó súrlódások erősödését jelentené - zárta elemzését.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
gen z fest