Előfizetői tartalom

Jövőre már valóban nem élünk az EU-IMF hitelével (2.)

Portfolio
Az idei 1,4 milliárd eurónyi, a nemzetközi hitelcsomagból lehívott hitelrész adósságkezelésben való felhasználása után 2011-ben már csak piaci alapú adósságfinanszírozást tervez az Államadósság Kezelő Központ, így lényegében kissé növelni tudja a devizaalapú "biztonsági tartalékát" - ez derül ki abból a tervből, amelyet ma hozott nyilvánosságra az adósságkezelő. A jövő évi finanszírozási terv érdemben nem tér el az ÁKK által már szeptemberben jelzett irányvonalaktól, illetve keretösszegektől. Ez azt jelenti, hogy az állam jövő évi nettó finanszírozási igénye 860 milliárd forint, míg a tervezett nettó kibocsátás 742 milliárd forint lesz. Utóbbinak csaknem 80%-át a forintpiacon szeretné bevonni az intézmény, devizaalapú nettó kibocsátással pedig nem számol az adósságkezelő. A 2011-es állampapír-aukciók rendje lényegében változatlan az idei évihez képest, az adósságkezelő továbbra is rugalmasan igyekszik reagálni a piaci igényekre és most sem határozza meg, hogy mely napokon milyen keretösszegben tervez kibocsátani államkötvényeket.

A szeptemberben megjelent finanszírozási tervről szóló elemzésünk:Kapcsolódó cikkünk2010.09.15 11:02 Hogyan tovább IMF nélkül? - Itt a kormány terve!Az ÁKK 2011-es finanszírozási tervének főbb adatai: a.) a kincstári kör hiánya - a központi költségvetés privatizációs bevételek nélküli hiánya (pénzforgalmi szemléletben) 605 milliárd forint lesz, a tb-alapok...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés