Előfizetői tartalom

Felszámolt pénztárak - Veszélyes láncreakciók

A magánnyugdíjpénztári szektor kvázi államosítása amellett, hogy piacidegen lépés, számos káros mellékhatással is jár az állampapírpiacon - derül ki a Portfolio.hu vizsgálatából. Ezek a kormány azon céljára is veszélyt jelenthetnek, amelyre jelenleg egyértelműen épít: az államadósság gond nélküli, állampapírpiacról történő finanszírozására. Egy bizonyosnak tűnik: a továbbiakban még jobban rá lesz utalva a kormány, illetve az állam arra a befektetői szektorra - a külföldiekre -, amely felé az elmúlt időszakban inkább kedvezőtlen üzeneteket küldött. Részben emiatt, részben amiatt, hogy a befektetésre már nem ajánlott kategória határára süllyedt a magyar államadósság minősítése, kiemelten fontos, hogy a kormány februárban hiteles szerkezeti reformprogramot, kiadáscsökkentő lépéseket mutasson be. Ellenkező esetben gondot okozhat mind a deviza-, mind a forintalapú állampapírok piaci értékesítése, így akár újra az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap pénzére szorulhat az ország.

Az érem két oldala. Jelentős adósságrész tűnik el A kormány magánnyugdíjpénztári tagoknak tett pénzügyi "ajánlata", illetve a tegnapi parlamenti szavazás után - amint arra egy másik elemzésünkben rámutattunk - csak nagyon keveseknek éri meg komolyan elgondolkodni azon, hogy maradjanak a pénztárukban. Mindez azt jelenti, hogy a magánnyugdíjpénztárak szeptember végi 3050...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés