Előfizetői tartalom

Olajárak: valóban indokolt a mostani árrobbanás? Milyen tényezők állhatnak a háttérben?

Portfolio
Az elmúlt néhány hétben ismét központi témává vált az olajárak kérdése. Mindkét irányadó olajfajta (West Texas Intermediate, északi-tengeri Brent) több évtizedes magasságokba emelkedő jegyzésárai mögött számos ok húzódhat meg. Ezen tényezők fennmaradása, illetve tovább erősödése több szakértő szerint is könnyen 50 dollár közelébe repítheti a hordónkénti jegyzéseket. Mások azt mondják, hogy a mostani váratlan árrobbanás elsősorban spekulatív tranzakciók sokaságának eredménye. Az ő véleményük szerint - mivel valós fundamentális alapja nincs annak, hogy ilyen magasságokban tartózkodjanak az olajárak - hamarosan érezhető csökkenésnek lehetünk majd tanúi. A kétségtelenül szerteágazó témából a portfolio.hu mindössze néhány főbb gondolatot kíván kiemelni. Ezek alapján megfontoltabb véleményt lehet alkotni arról, hogy valóban indokolt-e az elmúlt hetek árrobbanása. A vizsgálat egyik legérdekesebb momentuma az, hogy a New-York-i Árutőzsdén alig két hónap alatt a 2004. júliusi lejáratra mintegy megnyolcszorozódott a nyersolajra vonatkozó kontraktusok nyitott kötésállománya. A kereslet-kínálat tényezőit elemezve eddig nem tapasztalhattuk a kínálatnak a kereslettől való elszakadását.

Terrortámadások, ellátási problémák, vagy valami más?. A március elején megindult rendkívüli olajár-emelkedés szinte egybeesett az iraki fogolykínzásokról szóló első hírek megjelenésével. A botrány nyomán tovább éleződött az iraki feszültség, a Közel-Keletről, illetve később Athénből is terrorakciókról szóló hírek érkeztek. Az ellátási problémákkal kapcsolatos...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés