Előfizetői tartalom

Betéten kerestek nagyot a lakosság kedvenc alapjai

Portfolio
A pénzpiaci alapok a lakosság körében az egyik legnépszerűbb terméknek számítanak, a 2012-es évben azonban csak 14 milliárd forintos volt a tőkebeáramlás a szektorba, mivel az év elején komolyabb kivonást eredményezett a végtörlesztés. Az alapok teljesítménye nem volt rossz, vagyonarányosan 5,5 százalékos hozam üthette a befektetők markát, viszont volt olyan alap, amely 8 százalék felett hozott. A gyűjtésünk szerint fennmaradt a korábbi évekre jellemző tendencia, vagyis az alapkezelők nem tudták megverni a referencia-indexüket, amelynek legfőbb oka, hogy az 1-1,5 százalékos díjak elviszik a potenciális extra hozamot. Ráadásul a piacon domináns likviditási alapok főként betétbe fektetnek be, a bankok különböző árazási stratégiája pedig jelentősen befolyásolhatta a hozamokat.

Az év második felében megérkeztek a vevők. A magyar befektetők, ha befektetési alapot vásárolnak, akkor a biztonságosabb termékeket keresik, a tavalyi évről szóló összesítésünket éppen ezért a lakossági piacon domináns pénzpiaci alapok átvilágításával kezdjük. Igaz több tucat pénzpiaci alap található a piacon, viszont a koncentráció magas, a legnagyobb 15 alap...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés