Előfizetői tartalom

A nyugdíjunkról saját magunknak kell gondoskodni

Portfolio
A mai napon tartott CIB Bank sajtótájékoztatóján a nyugdíjrendszer került fókuszba, az előadók bemutatták, hogy a magyar állami pillér egyensúlytalanságai miatt az öngondoskodásnak kell előtérbe kerülnie. A jelenlegi szabályok szerint a többség a bruttó jövedelmének 42 százalékát fogja nagyjából megkapni 35 év munkaviszony után - kötelező pénztártagság esetén -, ez pedig komoly visszaesést jelent. Az embereknek a különbözetet (vagy annak egy részét) saját forrásból kell előteremteniük, és ha kellően távol vagyunk a nyugdíjtól, akkor nem is kell csillagászati összegeket félre tennünk.

Nagyon megváltozott az emberek habitusa a válság alatt, és ez nem csak a befektetési döntésekre hatott ez ki, hiszen most olyan emberek sem vásárolnak a lakást, akik megtehetnék. Az 1800-as évek végén kialakuló felosztó-kirovó rendszer a kialakulásakor biztonságban volt, hiszen alacsony volt a születéskortól várható élettartam, valamint 8 eltartó jutott 1 eltartottra - mondta...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés