Előfizetői tartalom

Felfalják a politikusok a nyugdíjasok pénzét

Portfolio
A külföldi sajtóba megint sikerült Magyarországnak bekerülnie, a Financial Times hétvégi számában a nyugdíjreformról készített egy rövid összeállítást. A cikk szerzője alapvetően azt emelte ki az elmúlt hónapokban látott járulékelvétel, és átcsoportosítás kapcsán, hogy az elszámolási hátrányok miatt a kormányoknak rövid távon kellett rendbe tenniük a költségvetésüket, ezt pedig a nyugdíjvagyon részleges feléléséből lehetett megtenni. A tekintélyes FT konklúziója szerint az EU már nem táncolhat vissza a döntéséből, Lengyelország és Magyarország viszont jobban tette volna, ha csak egy időre téríti a járulékokat.

Évtizedekkel ezelőtt, az Európai Uniós csatlakozásra éhes országok közül többen is megreformálták a nyugdíjrendszerüket, az akkori lépésükkel úttörő feladatot vállaltak magukra az országok. A Világbank tanácsaira hallgatva, a felosztó-kirovó állami pillért leépítették az országok, és olyan új, tőkésített kötelező pillért hoztak létre, ami kevésbé van kitéve...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés