Előfizetői tartalom

A nyugdíjjal játszadozik a kormány, miközben államosítanak Írországban

Portfolio
A kelta tigris nagyon rossz állapotban van, betegeskedik, a romokban heverő bankrendszert a kormány pedig már sokadszorra próbálja megmenteni tőkeinjekcióval. A katasztrofális helyzetet úgy próbálják rendezni, hogy az állami nyugdíjalap pénzét allokálják, nem is először a bankmentésre. Az alapot még 2001-ben hozták létre, jelenleg 24 milliárd eurós vagyont kezel, a pénz 40 százalékát minden bizonnyal a Bank of Ireland és az Allied Irish Bank részesedés teszi majd ki az év végén. Teljesen egyértelmű, hogy semmi keresnivalója sem lenne ilyen részvényeknek a nyugdíjalap portfóliójában, legalább is ilyen mértékben. Az államosítást felvetők számára tanulságos példával szolgálhat az eset, hiszen a napnál is világosabb, hogy a politika képes megdöbbentő dolgokra, ha szorongatott helyzetben érzi magát.

Előtakarékoskodtak nagyon helyesen az írek A történetet érdemes a legeslegelején kezdenünk. Még az írek 1999-ben hoztak egy törvényt, amiben az állt, hogy egy alapot (Temporary Holding Fund for Superannuation Liabilities) kell felállítania a pénzügyminisztériumnak, amibe maximálisan évente 4.3 milliárd fontot lehetett volna elkülöníteni. Az alapra azért volt szükség, mivel...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés