Bank

Nagy alapkezelők is visszataláltak a magyar részvényekhez

Portfolio
Fordult a trend a régiós részvényalapoknál, januárban újfent nőtt az alapok magyar kitettsége. A számításaink szerint a legnagyobb 19 alapban az átlagos súly 2,8 százalékról 3,1 százalékra emelkedett, amelyből nagyobb részt a magyar eszközök átértékelődés vitt el, a BUX ugyanis 6,5 százalékkal került feljebb. Voltak azonban nagyobb vásárlók is a piacon, így például a Baring, a DWS és a Pictet is bevásárolt magyar részvényekből. A semleges súlyozáshoz viszonyított 0,7 százalékpontos felülsúlyozás jót jelent, az viszont a sérülékenységet növeli, hogy néhány nagyobb alapkezelő tartja a piacot. A Richter MSCI indexből való kiesését magunk mögött hagytuk, a legnagyobb kihívás most a februárban látható tőkekiáramlás.
A magyar piac volt az éllovas

Az év első hónapja nagyon eltérő piaci mozgásokat hozott a régiónkban, a részvényalapok által leginkább követett országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Oroszország, Törökország) volt olyan, amely eséssel zárta a hónapot, viszont találtunk olyat is, amely szép emelkedést tudhatott maga mögött. Nagy szerencsénkre a korábbi alulteljesítés után a magyar piac pozitív értelemben lógott ki a sorból, a BUX 6,6 százalékkal került feljebb januárban, amihez hasonlóra csak az orosz piac volt képes, a maga 6 százalékos emelkedésével.

A többi országban ennél jóval alacsonyabb teljesítményekkel találkozhattunk, a decemberben nagyot emelkedő tőzsdék itt inkább visszavettek a lendületükből. A török index halvány, 0,7 százalékos emelkedést tudott felmutatni, a cseh és lengyel tőzsde viszont már nem tudott hozamot hozni havi összevetésben. A cseh tőzsde 1,7 százalékkal értékelődött le, míg a lengyel tőzsde 3,5 százalékkal. Összehasonlításképpen az MSCI EM index 1,3 százalékkal emelkedett januárban.

Mit követnek a külföldi régiós részvényalapok?
A világ egyik vezető indexszolgáltatójának, az MSCI-nak számtalan olyan részvényindexe van, amelyet az alapkezelők az alapjaiknál referenciaindexnek használnak. Tapasztalataink szerint a régiónkban befektető alapok az MSCI Emerging Markets Europe indexet szokták a leginkább követni, amely közel 200 vállalatot fog össze öt országból (Oroszország, Törökország, Lengyelország, Csehország, Magyarország). Az indexben Oroszország szerepel a legnagyobb súllyal, közel 60 százalékkal, míg Magyarország áll a sor végén 3 százalékos részaránnyal. Az európai befektetési piacon megfigyelhető szabályozási változások miatt az MSCI egy részindexet is előállított, amely az MSCI Emerging Markets Europe 10/40 index nevet kapta, és az előbbivel ellentétben sokkal jobban igazodik a UCITS direktívához. A számok arra utalnak, hogy az alapban lévő részvények súlya nem lehet 10 százaléknál nagyobb, illetve az öt legnagyobb részvény súlya nem haladhatja meg a 40 százalékot. Mivel az alapkezelők jellemzően európai útlevéllel rendelkező alapokat dobnak piacra, ezért a többségük is ezt az indexet választja a benchmarkjának.


A benchmarkokra a nagyobb részvénypiaci elmozdulások voltak erőteljesebb hatással, a deviza átértékelődése csak kisebb mértékben tudta az erőviszonyokat megváltoztatni. A gyűjtésünk szerint a hónap legnagyobb nyertese az orosz és a magyar piac volt, az átlagos súly 58,4 százalékról 59,9 százalékra, míg 2,3 százalékról 2,4 százalékra emelkedett. A legnagyobb vesztese a hónapnak a lengyelek voltak, amelyek csak az átértékelődés miatt egy százalékpontot veszítettek a referencia indexben.

Nagy alapkezelők is visszataláltak a magyar részvényekhez
Nagyobb nevek is visszataláltak

A Portfolio.hu által követett 19 régiós részvényalap összesített vagyona tovább tudott emelkedni, az év végi 10,1 milliárd euróról 10,2 milliárd euróra, a növekedés azonban mindösszesen 1,2 százalék volt, ami annak fényében mindenképpen meglepő, hogy az orosz index 6 százalékot tudott menetelni. Még ha az átlagos piaci teljesítményeket és a devizaárfolyam változás hatását is figyelembe vesszük, akkor is nagyobb emelkedésnek kellett volna kijönnie, ami azt jelenti, hogy januárban minimális tőkekivonás jellemezte a régiós alapokat. A magyar piac számára a legjobb hír az volt, hogy míg semleges súlyozás esetén a magyart papírokban a portfólió 2,4 százalékát kellett volna tartania az alapkezelőknek, az összesítésünk szerint 3,1 százalék volt a magyar kitettség, ami 0,7 százalékpontos felülsúlyozásról tanúskodik.

Amennyiben megnézzük alaposabban is az egyes alapokat, akkor nyilvánvalóvá válik, hogy nagyon nagy különbségek vannak. A 19 alap közül 5 alap a portfóliójában egyáltalán nem tart magyar részvényeket, ami oda vezet, hogy az alapok közül még mindig 12 alulsúlyozza a magyar piacot. Ez önmagában nem rossz, hiszen ha jobbra fordul a szekér, akkor lehet intézményi érdeklődés a magyar papírok iránt. Egyelőre azonban az látszik, hogy csak néhány nagyobb szereplő miatt van ilyen jó helyzetben a helyi tőzsde a régiós portfóliókban.

Nagy alapkezelők is visszataláltak a magyar részvényekhez
A régióban nagyobb vagyonnal rendelkező két alap a Blackrock és a Baring kezében van, a 10,2 milliárd euróból 3,2 hozzájuk köthető, az alapkezelők havi portfólió-jelentéseit nézve pedig igencsak optimisták a magyar piaccal kapcsolatban. Míg a Blackrock a portfóliónak 7,3 százalékát tartja magyar papírokban, addig a Baring 3,8 százalékot, ami jelentősen meghaladja a 2,4 százalékos benchmark mértéket. Ráadásul a Baring esetében egy hónap alatt 0,7 százalékponttal nőtt a magyar kitettség, ami azt jelenti, hogy vásárlóként jelentek meg a piacon. Nagyobb mértékű felülsúlyozásra még a Templeton esetén van példa, az ő alapjuk 5,4 százalékos arányban tart magyar részvényeket.

Az átlagos súlyokat nézve nem áll rosszul a magyar piac szénája, a decemberi mélypontok elhagyását követően visszatértünk 3-3,5 százalékos sávba. Ebben egyrészt a riválisoknál jobb piaci teljesítményt játszott közre, viszont voltak alapkezelők, amelyek jelentősebb vásárlásokat is indítottak. A már említett Baring mellett a DWS és a Pictet is növelte a magyar részvények arányát, a korábbi szinthez képest duplázódott a részaránya a magyar piacnak. Az elmúlt hónapokban alapvetően támogató volt a környezet, a befektetők sok pénzt helyeztek el az alapokban, a trendet itthon pedig csak egy technikai tényező (MSCI indexkosárból kikerülő Richter) tudta megváltoztatni.

Nagy alapkezelők is visszataláltak a magyar részvényekhez
A nagy vízválasztó viszont februárban jött el. A kérdés az, hogy a tőzsdék lecsorgása milyen reakciókat vált ki az alapkezelőkből, és a februárban látott nagyobb tőkekivonásokat hogyan tudták lereagálni a befektetők. A közzétételi kötelezettség csúszása miatt ezt a hó végén fogjuk csak látni. Azért is lesz ezt fontos látni, mert megmutathatja, hogy mennyire kitartóak a magyar piac mellett a régiós alapkezelők. Bár ha az utóbbi hónapok eseményeit nézzük, akkor azért bizakodóak lehetünk.
Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Tényleg összeomlásra számít a világ egyik leggazdagabb embere? És érdemes rá hallgatni?

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő

Szerkesztő-újságíró-tartalomfejlesztő
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
wall st