Előfizetői tartalom

Munkára fogták pénzüket az európaiak, csak a kontinensen kívül

Portfolio
Noha az európai adósságválság újból és újból megrengeti a tőkepiacokat, az első negyedév az aggodalmak enyhüléséről szólt, a kockázatvállalási hajlandóság növekedésével, és nem utolsó sorban az Európai Központi Bank kedvezményes hitelprogramjának (LTRO) köszönhetően egyre többen vásároltak befektetési alapokat Európában. Ez persze nem jelenti, hogy az európai befektetők nagyobb optimizmussal tekintettek volna saját kontinensükre, a pénzüket ugyanis főként az amerikai és feltörekvő piaci alapokba fektették. Bár az év eleji felpattanással a részvényalapok bőségesen felülteljesítették a kötvényalapokat, az európai befektetők sokkal inkább a kötvényalapokat részesítették előnyben, amiből a kötvényalapokra fókuszáló alapkezelők, mint például a Pimco húzott hasznot - írja a Financial Times. Ázsiában a thaiföldi alapokba hatalmas mennyiségű friss tőke érkezett, miközben az indiai, kínai és japán alapok esetében a tőkekivonás dominált.

Miután az év első negyedévében a világgazdasági kilátások javultak, és enyhültek a görög csőddel kapcsolatos aggodalmak, a tőkepiacokon pozitív hangulat bontakozott ki, a kockázatvállalási hajlandóság pedig jelentősen javult az év első három hónapjában. Mindemellett az Európai Központi Bank (EKB) két részletben összesen több mint 1000 milliárd eurós 3 éves kedvezményes...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés