Előfizetői tartalom

Kevesen tudták a piacot megverni Európában

Portfolio
Az európai részvényalapok piacán az elmúlt egy év a tőkekiáramlásról szólt, az alapok jó teljesítménye viszont ezt a negatív tendenciát ellensúlyozni tudta. Az alapokban augusztus végén 330 milliárd euró volt, ami az öt évvel ezelőtti helyzethez képest közel 50 százalékos visszaesést jelent - derül ki a Fitch Ratings friss elemzéséből. Az alapok a nehéz piaci környezetben nagyon vegyes teljesítményekre voltak képesek, alfát csak nagyon kevesen tudtak hozni, ami azt jelenti, hogy az aktív részvénykiválasztásnak sok előnyét most nem lehetett látni. Az általános tőkekiáramlással szemben vannak alapok, amelyek képesek bővülni, ezek főként a specializált alapok, illetve a közepes vagyonkezelők.

Az európai részvényalapok vagyona az utóbbi egy évben stagnált, a 2012 augusztus végi 330 milliárd eurós vagyon szinte teljesen megegyezik az egy évvel ezelőtti helyzettel, ami azt jelenti, hogy a szektorban látott tőkekiáramlást ellensúlyozni tudta az alapok jó teljesítménye. Ötéves időtávon természetesen már nem ilyen jó a helyzet, 2007 vége óta a kezelt vagyon 43 százalékkal...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés