Előfizetői tartalom

Brutális tőkekivonás, gyenge hozamok a részvényalapoknál

Portfolio
Nem volt könnyű dolguk a részvényalapok kezelőinek, hiszen a részvénypiacok erős hullámzást mutattak az elmúlt félév során. Az alapvető jó hangulatot először rövid időre a japán katasztrófa szakította meg, majd a világgazdasági növekedési félelmek és az európai adósságválság eszkalálódása borzolta a piaci kedélyeket. Bár a félév végére valamennyi fontosabb részvényindex végül magasabban zárt, a hazai részvényalapok többsége veszteséget könyvelhetett el a félév során. A legjobban látványosan az indexkövető alapok teljesítettek, amelyek szorosan lekövetve az indexek teljesítményét, többségében a pozitív tartományban tudták tartani alapjaikat. A hazai részvényalapok vagyona fél év alatt 30 százalékkal esett vissza, ez azonban nem annyira veszteségeknek, hanem sokkal inkább - a főként intézményi befektetőkhöz köthető - tőkekivonásnak volt köszönhető, mely során közel 100 milliárd forintot vontak ki vagy csoportosítottak át a részvényalapokból.

Brutális tőkekivonás fél év alatt. Az idei első félév részvénypiaci teljesítménye két időszakra osztható. Az első négy hónap viszonylag kedvező hangulatban telt, a legfőbb részvényindexek többnyire emelkedni tudtak, a BUX ráadásul sikeresen faragott valamit a 2010 negyedik negyedévében elszenvedett lemaradásából. Bár forintban számítva a legfőbb nyugat-európai...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés