FONTOS Tényleg zuhan egyes élelmiszerek ára: mutatjuk a rekordereket
 
Előfizetői tartalom

Fekete hónap az árupiacokon - tartós mélyrepülés jöhet?

Portfolio
A tavaly szeptemberi pánikban estek utoljára akkorát az árupiacok, mint idén májusban, hiszen a Dow Jones UBS árupiaci index 8,3 százalékot veszített értékéből. Az eladási hullámot egyrészt a világgazdasági kilátások romlása (különös tekintettel Kínára), másrészt a görög választásokat követő megnövekedett európai félelmek, és a dollár erősödése okozta leginkább. A kockázatvállalási hajlandóság visszaesésével a befektetők is feketelistára tették a nyersanyagokat, aminek köszönhetően a legfontosabb nyersanyagok közül 11 olyan is volt, amely árfolyama 10 százaléknál többet esett a hónapban. A leglátványosabban az olaj szakadt be, amely a csúcsokhoz képest több mint 20 százalékkal került lejjebb, de nem kímélték az ipari- és nemesfémeket, valamint egyes mezőgazdasági termékeket sem a befektetők. Az árupiacokkal kapcsolatban a befektetők továbbra is igen pesszimisták, leghamarabb ősszel számítanak fellendülésre.

Az év eleji szárnyalás után hamar lendületüket veszítették az árupiacok ahogy olvadni kezdett a befektetői optimizmus, így márciustól kezdve lefelé vették az irányt a nyersanyagárak, a mélyrepülés aztán májusban gyorsult fel igazán. Az árpilis végére az év eleji pluszokat gyakorlatilag ledolgozó Dow Jones UBS árupiaci index májusban újabb 8,3 százalékot veszített értékéből...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés