Portfolio signature

Kamatot emel az új bónusz állampapír – Akkor rohanjunk is BMÁP-ot venni?

Az utóbbi időben elkezdtek emelkedni az állampapírhozamok, és ez egyértelműen vonzóbbá tette a BMÁP-ot is. A Babakötvény után jelenleg a Bónusz Magyar Állampapír a legmagasabb kamatot adó lakossági papír, ráadásul április 26-tól új kamatperiódussal és valamivel magasabb kamattal ketyeg tovább az idén januárban elinduló 5 éves BMÁP: az eddig 8,01% helyett 8,13%-ot kínál. A vonzó kamatprémium mellett a BMÁP kamata leginkább a DKJ-hozamoktól függ, és a számok most azt mutatják, hogy az 5% feletti átlagos DKJ-hozam fennmaradása esetén érdemes lehet a BMÁP mellett dönteni.
Állampapírokba fektetnél, de nem tudod, hogy vágj neki? Gyere el a Portfolio május 9-ei GEN Z Fest rendezvényére, ahol erre is választ kapsz!

Egy év alatt lefeleződtek a hozamok

Egy éve ilyenkor még közel 16%-os kamattal vásárolhattak a magyarok a Bónusz Magyar Állampapírokból (az új BMÁP-ok értékesítése 2022. szeptember végétől indult), miután a BMÁP-ok kamatbázisát adó három hónapos DKJ-k hozama 14-16% között szóródott.

Mostanra már jelentősen csökkent a kamatkörnyezet, a DKJ-referenciahozamok rendre a 7% alatti sávban tartózkodnak, azonban áprilisban volt egy kis megugrás és ismét közel került a 7%-os szint.

Ebből az emelkedésből pedig az éppen ma kamatot váltó 5 éves BMÁP is hasznot húz, a 2029/N papír az eddig 8,01% helyett 8,13%-os kamattal forog tovább.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Az utóbbi hetekben emelkedtek a DKJ-hozamok, és ennek köszöhetően a BMÁP kamata is.
  • Megnéztük, milyen DKJ-hozam kellene ahhoz, hogy 3 és 5 éves időtávon jobban megérje BMÁP-ot venni, mint más állampapírt.
  • Jól hangzik a 22-40% közötti kumulált hozam, de vannak buktatók.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés