Kilőtt az Erste profitja az első negyedévben
Bank

Kilőtt az Erste profitja az első negyedévben

Portfolio
Újra beindult a lakossági hitelezés a magyar Ersténél, az első negyedévben lakáshitelből az előző év azonos időszakához képest két és félszeresére nőtt az újonnan kihelyezett hitelek állománya, köszönhetően elsősorban a CSOK Plusznak – ismertették a bank vezetői a mai sajtótájékoztatón. A növekvő működési bevételeknek és az extraprofitadó csökkenésének köszönhetően az Erste profitja jelentősen megugrott, közel 29 milliárd forintot elérve.

Jelasity Radován elnök-vezérigazgató a magyarországi Erste-csoport főbb első negyedéves számait ismertette.

  • A működési bevétel 32%-kal nőtt az első negyedévben, ennek hátterében elsősorban a díj- és jutalékbevételek 22%-os növekedése áll az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest.
  • A működési költségek 16%-kal haladták meg a tavalyi első negyedéves kiadásokat. Ennek elsődleges oka a személyi jellegű kiadások növekedése volt.
  • A költség/bevétel arány tovább csökkent, 32%-os szinten zárta az első negyedévet.
  • Kitértek arra, hogy az első negyedévben 2023 azonos időszakával szemben kockázati költséget kellett képeznie a banknak. Az egyéb eredmény számottevő részét az éves kötelezettségek, mint pl. az extraprofitadó könyvelése teszi ki.
  • A 2024. január és március közötti időszakban az Erste eredménye jelentősen javult a tavalyi év azonos időszakához képest, köszönhetően az extraprofitadó csökkenésének, és 28,655 milliárd forint tett ki.
erste

A hitelezésen belül látványos felpattanást lehetett látni a lakossági piacon, míg a vállalati hitelkeresletet inkább a kivárás jellemezte – mondta el Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese.

A hitel- és kötvényállomány javarészt stagnált az egy évvel korábbi adathoz viszonyítva, az új kihelyezések pedig 38%-os növekedést mutattak.

Felpörgött a lakossági hitelezés, 2023 első negyedévéhez képest 2,5-ször több lakáshitel folyósítás történt, a személyi kölcsön magas szintről tudott tovább nőni (magasabb reálbérek nagyban hozzájárulnak ehhez), és a várthoz képest a babaváró is jobban teljesített (a piaci részesedés növekedése miatt). A lakossági hitelezés jó teljesítménye mögött javarészt a CSOK Plusz áll – tette hozzá.

A vállalati hitel- és kötvényállomány 5%-kal csökkent, főként a nagyvállalati és önkormányzati állomány csökkenése miatt – mondta el Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója, a vállalati és pénzügyi piacok üzletág vezetője. A válság egyelőre nem érte utol a cégeket, de a növekedés elmaradt, a cégek kivárnak, várják a támogatott hitelek megjelenését – fűzte hozzá. Nem véletlen, hogy a cégek esetében az első negyedévben csökkent az új kihelyezés a kkv és a nagyvállalati és önkormányzati szegmensekben.

Harmati László kifejtette, hogy az Erste Csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon 5800 milliárd forint felett alakult, az értékpapír-állomány tovább emelkedett. Továbbra is keresik az ügyfelek a jó hozamú lehetőségeket, és miután az állampapírokkal elérhető hozamok csökkentek, javult a bank pozíciója. A lakossági ügyfélvagyon 71%-a értékpapírokban van, ami kiugró adat. A privátbanki üzletág március végén már 1100 milliárd forint vagyont kezelt – tette hozzá.

Cselovszki Róbert kiemelte, hogy még mindig van tér a nyugdíjcélú megtakarítások növelésében, az ügyfelek befektetéseit nézve pedig úgy tűnik, lennének megtakarítási pufferek erre a célra is. Ma már több mint 621 ezer lakossági és 51 ezer mikro ügyfél tekinthető digitálisan aktívnak.

Címlapkép forrása: Portfolio

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
jelzálog