Megszólalt a Revolut a csalásokról: Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország Európában
Bank

Megszólalt a Revolut a csalásokról: Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország Európában

Portfolio
Magyarország 33 európai ország közül a 30. helyen végzett a négy legalacsonyabb csalási esettel rendelkező ország egyikeként (az ezer ügyfélre jutó csalás áldozatainak száma alapján). A vásárlással és bérléssel kapcsolatos csalások a leggyakoribb csalástípusok az országban - derül ki a Revolut első pénzügyi bűnügyi és fogyasztóbiztonsági jelentéséből. A csalásokról és a fizetési trendekről is szó lesz a Portfolio június 11-ei Financial IT konferenciáján. Regisztráció és részletek itt!

Csalások nemzetközi szinten

A GASA (Global Anti-Scam Alliance & ScamAdviser, Global State of Scams jelentés) szerint 2022-ben több mint 1 ezer milliárd amerikai dollárt csaltak el a világ polgáraitól. A Revolut adatai azt mutatják, hogy ez a jelenség az elmúlt évben tovább erősödött, miközben az átverések iparága jelentős változásokon ment keresztül. Egyre inkább teret nyertek azok a csalási technikák, amelyek az érzékeny számlaadatok és személyes információk pénzügyi haszonszerzés céljából történő megszerzésére irányulnak.

A pénzügyi bűnözők nagyobb erőfeszítéssel és kifinomultabb technikákkal dolgoznak, a megtévesztő weboldalak és a meghosszabbított fizetési láncok mellett többet között a pszichológiai manipuláció eszközét alkalmazzák. A társaság megjegyzi, hogy a saját fejlesztésű, gépi tanulással és mesterséges intelligenciával működő csalásfelismerő rendszere több mint 475 millió angol font értékű csalást akadályozott meg. 

A csalásokról és a fizetési trendekről is szó lesz a Portfolio június 11-ei Financial IT konferenciáján. Regisztráció és részletek itt!

A jelentés alapvetően két csalástípust említ: az úgynevezett „nem engedélyezett” csalásokat, amikor a bűnözők annak ellenére törik fel a számlát, hogy az áldozat nem engedélyezte a hozzáférést, illetve az „engedélyezett” csalásokat, azaz az átveréseket, amelyek esetében a csalók megtévesztő technikákkal veszik rá az áldozatot a fizetés engedélyezésére.

A jelentés szerint a pszichológiai manipuláció továbbra is jelentős mozgatórugója mindkét típusú csalásnak, de nagyobb hatást gyakorol az engedélyezett csalások esetében. Habár a Revolut áldozatainak 62%-át

2023-ban nem engedélyezett csalással verték át, az egy áldozatra jutó átlagos veszteség 50 470 forint volt, szemben az engedélyezett csalások esetében átlagosan 642 360 forint/fő veszteséggel.

Nem engedélyezett csalások

  • Kártyás csalások: az esetek 98%-ában kártyás csalásról van szó, melyhez olyan megszokott taktikákat használnak, mint az adathalászat. Ezen stratégiák kivédése érdekében a Revolut és több más bank is egyszer használatos virtuális kártyákat kínál.

  • Lopások: bár a lopás az áldozatoknak csupán 1%-át érinti, 2023-ban a Revolut-ügyfelek esetében ez a nem engedélyezett csalások 39%-át tette ki. Manapság a csalók jól szervezett bűnözői hálózatokban tevékenykednek, és képesek nyomon követni, ki mit csinál a telefonján, valamint különböző megfigyelési technikákkal rögzítik a jelszavakat. Ezen kockázat elkerüléséhez fontos, hogy a PIN-kód beírásánál mindig legyünk körültekintők, és ne tároljuk bejelentkezési adatainkat a telefonon.

Engedélyezett csalások

  • Álláslehetőséggel kapcsolatos csalások: számuk 2023-ban több mint 12-szeresére emelkedett, általában álláskereső fiatalokat próbáltak meg tőrbe csalni.

  • Befektetési csalások: az esetszám 142%-kal nagyobb az elmúlt évben regisztráltnál. Az ilyen jellegű csalásoknál többnyire bitcoint vagy más befektetési lehetőséget kínálnak az áldozatoknak. A kriptovilágra jellemző anonimitás sok csalót is bevonzott, akik magasabb garantált hozamot ígérnek a kriptobefektetések esetében.

  • Vásárlási csalások: ez a kategória maradt a legnépszerűbb minden országban, 2023-ban a bejelentett csalások 63%-át tette ki, de ez a teljes elvesztett összegnek csupán a 15%-át jelenti.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

KonyhaKontrolling

Adózzon mindenki más!

Az interneten sok vélemény jelenik meg a \"megfelelő\" adóztatással kapcsolatban, de még a legtájékozottabbak is sokszor minimum meglepő véleményeket fejtenek ki. A bejegyzésben nem megyek bele

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
intesa sanpaolo getty stock