Orbán Viktor: nukleáris együttműködés jön Kínával
Gazdaság

Orbán Viktor: nukleáris együttműködés jön Kínával

Portfolio
Eddig nem volt együttműködés a nukleáris iparban Kína és Magyarország között, de ez megváltozik - mondta Orbán Viktor a Hszi Csin-ping kínai elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Orbán Viktor az elmúlt két évtized eseményeit sorolja a közös tájékoztató elején, köztük a járványt. Ezzel összefüggésben megköszönte a kínai segítséget, amelyet Magyarországnak adtak.

A magyar miniszterelnök szerint már több központú világrendben élünk, amely sokat változott az elmúlt években. A magyar barátság mindig szoros volt Kínával.

Soha nem került szembe egymással a két ország

- emelte ki Orbán Viktor.

Nagy szükség volt a látogatásra a háború miatt is. Orbán Viktor szerint csak Magyarország támogatja a békét egész Európában. Magyarország támogatja a Kína által kezdeményezett béketervet is - tette hozzá.

A kínai elnök látogatásával foglalkoztunk a Portfolio Checklist csütörtöki adásában. A műsor már meghallgatható a Spotify-on, az Apple Podcasten, a többi nagy podcast platformon, és itt, a cikkbe ágyazott lejátszóban is:

KÖVESS MINKET

A két ország gazdasági kapcsolatai 20 év alatt nagyon megnőttek, a kapcsolatok értéke 4-szeresére nőtt, két évtizeddel ezelőtt mindössze egy légi járat működött a két ország között, most 7 kínai város érthető el Budapestről.

20 éve alig volt kínai beruházás Magyarországon, most 6 400 milliárd forintnyi kínai beruházás van folyamatban Magyarországon, amely emberek tízezreinek adnak munkát.

A magyaroknak komoly ambíciói vannak, hogy megnyerjük a 21. századot Orbán Viktor szerint. Magyarország a legjobb technológiákat szeretné meghonosítani itthon. Orbán Viktor megköszönte, hogy modern technológiát kapunk Kínától, de említést tett a mezőgazdasági kapcsolatokról is.

A nukleáris kapcsolatokról korábban Jákli Gergely, a Paks II. Zrt. vezérigazgatója is beszélt a Portoflio-nak adott interjúban.

Hszi Csin-ping is nyilatkozatot tett

Tovább kell fejleszteni a gazdasági kapcsolatokat a két ország között - mondta Hszi Csin-ping kínai elnök.

Hozzátette, hogy fontos a politikai bizalom és megerősítik a kapcsolatot a politikai pártok között is. Kína folyamatosan támogatja majd Magyarország stratégiai céljait és mélyítik a kereskedelmi és pénzügyi együttműködést.

A feltörekvő ágazatokban is fejlesztik a kapcsolatokat - tette hozzá a kínai elnök.

Hszi Csin-ping említést tett a Budapest-Belgrád vasútvonalról is, mint kiemelt magyarországi beruházásról, és megemlítette, hogy több gazdasági együttműködési megállapodást is tető alá hoznak a találkozón. Javítják a ki- és belépési politikát is.

Kína támogatja Magyarországot abban is, hogy nagyobb szerepe legyen az Európai Unióban

- hangsúlyozta.

Kína Kommunista pártja úgy vezeti az országot, hogy az a modernizáció útján induljon el, amely komoly lehetőség az egész világ számára is.

Hszi Csin-ping kínai elnök szerda este érkezett Budapestre és május 10-ig, vagyis péntekig marad Magyarországon. Az elnököt elkísérte több magas rangú politikus is, többek között Vang Ji külügyminiszter, Lan Foan pénzügyminiszter, Vang Ventao kereskedelmi miniszter, Dzsen Sancsie, a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság elnöke és Ju Csianhua, a Vámügyi Főigazgatóság főigazgatója is.

A felek a magyar-kínai gazdasági együttműködés további fejlesztéséről, az Egy övezet, egy út programhoz kapcsolódó infrastrukturális fejlesztésekről, valamint az ukrajnai háborúról és a kínai béketervről is tárgyalnak vagy már tárgyaltak.

Szijjártó Péter külügyminiszter például nemrég számolt be arról, hogy a BYD-vel való együttműködés kiterjesztéséről is megbeszélést folytatott.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
forint érme