Olajat talált a Mol Tura közelében!
Gazdaság

Olajat talált a Mol Tura közelében!

Portfolio
A sikeres fúrás a Mol és az O&GD közös kutatásának eredménye, amit azután kezdtek meg, hogy 2023 nyarán a Mol 49 százalékos részesedést szerzett az O&GD három kutatási koncessziójában. A közös munka eredményeként új, eddig ismeretlen kőolajlelőhelyet fedeztek fel Tura közelében, ahol elkezdődött a próbatermelés. Az új lelőhelyről jelenleg körülbelül napi 1000 hordó kőolajat termelnek, amit a Dunai Finomítóban dolgoznak fel.

Jelentős mennyiségű kőolajat talált a Mol

Az úgynevezett Paleogén-medencében, amely egy Budapesttől nem messze található földtani egység, jelenleg 4 kutatási koncesszió van, ebből a Mol a Dány terület felett rendelkezik. A Mol még 2022-ben fedezett fel itt olajmezőt, az ezen található Vecsés-2 kút mára a Mol egyik legnagyobb hozamú magyarországi olajkútjává vált napi 1400 hordó termeléssel, de a 2016 óta sikeresen termelő Tóalmás-Észak olajmező is a közelben található.

Az O&GD három (Mogyoród, Nagykáta és Ócsa) kutatási koncessziót nyert el korábban, amelyekben hatósági jóváhagyásokat követően a Mol 2023 nyarán szerzett 49%-os részesedést. A vonatkozó sajtóanyag értelmében a felek közösen határozták meg a fúrásra kész célpontokat, a költségeket és kockázatokat is közösen vállalták. A turai munkálatok operátora az O&GD, vagyis ők felelnek a projekt végrehajtásáért, míg a Mol aktív partneri szerepet vállal a döntésekben való részvételen keresztül.

A Tura-D-3 nevű kutat tavaly nyáron kezdték fúrni és 2100 méter mélyen bukkantak az olajkészletre. A kút jelenleg naponta körülbelül 1000 hordó kőolajat ad, az O&GD és a Mol az 51%-49% tulajdoni hányad arányában osztoznak a kitermelt mennyiségen.

Ez a MOL számára napi körülbelül 500 hordót jelent, ami a MOL-csoport 2023-as átlagos napi kőolajtermelésének körülbelül 1 %-a és a MOL magyarországi kőolajtermelésének 5 %-a.

(...) Nekünk különösen fontos, hogy megragadjuk a lehetőségeket, növeljük a hazai kitermelési volument és csökkentsük Magyarország import-kiszolgáltatottságát" – mondta el többek között Bacsa György, a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója.

A Mol a legnagyobb szénhidrogén-termelő Magyarországon: 2023-ban a hazai termelésből a kőolaj több mint 40%-át (közel 500e tonna) és a földgáz több mint 90%-át (közel 1,5 mrd m3) a társaság biztosította. A Mol csoport kőolaj-és földgázkitermelési portfóliójában szintén Magyarország a legjelentősebb, jelenleg a teljes termelés kb. 35%-át adja. A Mol Magyarország az elkövetkező öt évben százmilliárd forintos nagyságrendű összeget tervez beruházni Magyarországon a kőolaj- és földgázkitermelésbe. Ennek közel 60-65%-a földgáz, 20-25%-a kőolaj célú, a maradék pedig az infrastruktúra biztonságos fenntartását, pótlását célozza.

prodbycountry
Forrás: Befektetői prezentáció

Az O&GD 2012-es alapítását követően jelentős koncessziókat nyert el Magyarországon, és jelenleg 5500 négyzetkilométeren kutat szénhidrogén után. Az O&GD 35 termelőkúttal Magyarország harmadik legnagyobb szénhidrogén termelő bányavállakozója.

Árfolyamreakció

Egyelőre nem láthatunk érdemi árfolyamreakciót, 0,1 százalékos mínuszban áll a Mol részvénye.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Címlapkép: Mol

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megjelent a 100 leggazdagabb magyar listája, mutatjuk a százmilliárdos vagyonokat
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
infláció zsugorinfláció bevásárlás